Szobafoglalás

hun | eng | ger

Aktuális programok

Kápolnák útján  

VI. alkalommal „Kápolnák útján….” két keréken kulturális értékeink nyomában
2019. május 25.
 
A Napnyugat Turisztikai Egyesület és az Innovatív Platform Nonprofit Kft. idén már hatodik alkalommal rendezte meg a „Kápolnák útján...” című aktív kikapcsolódásra és kulturális értékeink felfedezésére, „szomszédolás”ra irányuló  kerékpártúrát.
Idén első alkalommal kibővült a hazai túraútvonal egy kisebb burgenlandi kitérővel, a szomszédos Nikitschbe (magyar neve Füles) és Lutzmannsburgba (magyar neve Locsmánd), az alábbi útvonal szerepelt a programban: Nikitsch, Sopronkövesd, Nagylózs, Ebergőc, Röjtökmuzsaj, Lövő, Völcsej, Sopronhorpács, Und, Lutzmannsburg, Zsira, Répcevis.
Vitathatatlan, hogy az eddigi kápolna túrák közül az idei volt a legsikeresebb. A sikerhez hozzájárult a szép napos időn túl az egyes fogadóállomások gazdag kulturális programja. A résztvevők élvezhették az Alpokalja vendégszeretetét és páratlan természeti, kulturális értékeit.
A burgenlandi Fülesen Fülöp Zoltán, a Napnyugat Turisztikai Egyesület elnöke és Keszei Andrea, az Innovatív Platform Kft. ügyvezetője nyitotta meg a programot, üdvözölte a résztvevőket.
Az első állomás a fülesi Zichy kápolnánál volt, ahol Balogh Johann fülesi polgármester és a kápolna tulajdonos Kuzmits család fogadta a kerékpárosokat. A polgármester kiemelte a 2007 évet, mint a határnyitás ünnepét, ami hozzájárult a jelenlegi felhőtlen, határon átívelő közösségi kikapcsolódáshoz. Füles után Sopronkövesden volt a következő állomás, a Szent László Kápolnánál, ahol Fülöp Zoltán polgármester ismertette a kápolna gazdag múltját, majd a  Kövirózsa Kulturális Egyesület citerásai és énekkara biztosították a kulturális feltöltődést. A nagylózsi Belcanto vegyeskar előadása szintén felejthetetlen, amelyre a középkort idéző, műemlék Szent István római katolikus temetőkápolnába került sor. Utána Ebergőcön, a falu széli kápolna történetét ismerhették meg helyi idegenvezetéssel, majd felfrissülve Röjtökmuzsajra vezetett az út. Itt mind az útmenti kiskápolnát, mind pedig a nagytemplomot felfedezhették a kerekezők. Lövőn Hollósi Gábor polgármester és Gyűrű Ferenc plébános üdvözölte a túrázókat, majd a Plébános Úr bemutatta Lövő szakrális értékeit, többek közt a fogadó helyszínként szolgáló Nagyboldogasszony templomot. A helyi egyházi énekkar tette még felejthetetlenebbé a lövői látogatást. A szomszédos Völcsej volt a következő állomás, ahol Czupy Géza az egyházközség részéről és a Völcseji Népdalkör látta vendégül a biciklizőket. Az útszéli kápolna jelenleg felújítás alatt áll, ebben a felállványozott formájában is érdemes megtekinteni. Következő helyszín a sopronhorpácsi Lédec Kápolna, ahol Talabér Jenő polgármester és Dongó István Lédec aktív lokálpatriótája üdvözölte a kerekezőket. Undon kulturális programmal, horvát dalokkal várta a helyi énekkar és Pintér Tamás polgármester a csapatot, majd kitértek a burgenlandi Locsmándra az evangélikus nagytemplomhoz. Zsirán Nagy Ferdinánd polgármester üdvözölte a fáradhatatlan, most már közel 60 kilométert megtett bicajosokat. A Salamonfai Szent József Templomban a helyi egyházi kórus részletesen bemutatta a helyszínt és egyházi dallamokkal prezentálták a templom jó akusztikáját.
Közel 65 kilométer megtétele után, vidáman érkezett a több mint 60 fős kerékpáros kör a célállomásra Répcevisre, a plébániához. Hollósi Péter polgármester üdvözlésében kiemelte, hogy örömmel tapasztalja a meggyarapodott létszámból jelentős hányadot képviselnek a gyerekek, fiatalok. Valóban az idei évben amellett, hogy magas volt a részvétel, ezen túl  megfiatalodott a csapat, sok családot csalogatott ki a jó idő és a napjainkra már népszerűvé vált program. Répcevisen a Szent András Nagytemplomban ismertető hangzott el a templomról, valamint egyházi versek hoztak meghitt hangulat a település fölé magasodó, páratlan szépségű épület falai közé. Sokak örömére, a helyi vendéglátók a korábbi évek nagy sikerére alapozva ismét felfűtötték a kemencét és finomságokkal, langallóval kínálták a kerékpártúrázókat. 
 
Újszerű, egyedi programpont, hogy a visszajáró kerekező Orbán György zsirai tanár-költő mindenegyes állomáson a korábbi túrákból merítkezve, az adott helyszínen őt ért  impulzusok alapján írt néhány soros versekkel lepte meg a résztvevőket.
„Magadba formálsz, engem szomjazol,
hasonlítok Rád, így teremtettél,
arról ismerlek, hogy irgalmazol,
én is lehetek áldozat, kenyér.”
 
Örömmel konstatálták a szervezők, hogy az elmúlt 6 esztendőben megújultak, megszépültek többségében a felkeresett kápolnák és egyre gyakrabban programhelyszínként is kiválóan funkcionálnak.
 
A programot támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Kerékpárral hét határon át” programja.
A szervezők biztosították a résztvevőket, hogy jövőre ismét megszervezik Kápolnák útján … programot, így addig is aktívan kerekezzenek. Az elképzelések közt szerepel, hogy a burgenlandi helyszíneket kibővítik és erősebb marketinggel kiszélesítik az osztrák résztvevői kört.